arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma Kwaliteitsdag

Op deze pagina vindt u het programma van de Kwaliteitsdag op donderdag 7 maart 2024.

donderdag 07 mrt

09:00

Opening

Dagvoorzitter Tom Pereboom

09:45

Duurzaamheid door samenwerking!

Bart van Straten

Samenvatting
Onze wereld is, voor zover wij weten, de enige planeet die leven herbergt. Het aantal mensen op onze planeet is de afgelopen eeuwen enorm gegroeid. In 1800 met 1 miljard mensen. Op 15 november 2022 bedroeg dit aantal 8 miljard.

Als gevolg van deze groei is de uitstoot van kooldioxide (CO2), het voornaamste broeikasgas dat door menselijke activiteiten wordt uitgestoten, drastisch toegenomen. De verhoogde concentraties van broeikasgassen in onze atmosfeer bevorderen de stijging van de temperatuur op aarde op lange termijn, ook wel de opwarming van de aarde genoemd.

Terwijl de wereldbevolking groeide, groeide ook onze massaconsumptiemaatschappij. De honger naar kunststoffen en staal groeide, omdat alle producten in steeds grotere volumes moesten worden vervaardigd en bij voorkeur, voor eenmalig gebruik. De gezondheidszorgsector heeft dezelfde consumptiestijging gezien. Het aantal patiënten groeide, evenals het aantal disposable producten. Naarmate producten complexer werden en er meer verschillende materialen werden gecombineerd, werd recycling moeilijker. Zo transformeerden ziekenhuizen tot afvalfabrieken met steeds groter wordende afvalstromen. Het verbruik van (wegwerp) medische hulpmiddelen neemt schaarse grondstoffen in beslag en draagt ​​bij aan de groeiende CO2-uitstoot.

Er is echter een grote verandering gaande. Ziekenhuismedewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd, Green Teams worden opgericht en circulaire programma’s opgestart. Deze lezing gaat in op de duurzame ontwikkelingen binnen de zorg en hoe duurzaamheid door samenwerking kan leiden tot nieuwe circulaire strategieën.

Bio
Dr. Bart van Straten is expert op het gebied van duurzaamheid en de circulaire zorgeconomie. Als auteur, spreker, ondernemer en docent helpt hij personen en organisaties bij het bouwen van (sterkere) circulaire strategieën. Hij is verbonden aan diverse instellingen en bedrijven, waaronder Van Straten Medical en GreenCycl, maar ook aan onderwijs- en overheid gerelateerde instellingen. Hij was medeoprichter van GreenCycl, een organisatie met een missie om de hoeveelheid medisch afval te verminderen. Bart is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft met een specialisatie in het circulair hergebruik van chirurgische hulpmiddelen en chirurgisch afvalmateriaal. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Bart een Fieldlab voor experimenteel onderzoek waarbij chirurgisch afval tot nieuwe grondstoffen wordt verwerkt en medische producten. Zijn onderzoek is meerdere malen bekroond, onder meer in de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20, als bouwer van ‘s werelds eerste recyclingproces voor ziekenhuisafval.

In oktober 2023 verscheen zijn boek ‘Creating a Circular Healthcare Economy’ en werd het online cursusprogramma ‘Circular Strategies for Sustainable Healthcare’ van TU Extension School gelanceerd.

 

Bart van Straten

10:15

De groene OK in het OLVG

Talitha Hoppe

10:45

Pauze

11:15

3D prints patient-arts

Erik van der Garde

Samenvatting
3D technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Misschien maakt nog niet elke ziekenhuis veel gebruik van de techniek, maar dat verandert snel. Want door deze technieken krijgen de patiënten een zorg op maat. De medische hulpmiddelen worden aangepast aan de patiënt en de ingreep die moet worden gedaan. Dat levert niet alleen een betere zorg op voor die patiënt, maar is ook nog eens substantieel goedkoper voor het ziekenhuis. En levert dus een concrete bijdrage aan het reduceren van de zorgkosten.

Maar hoe komt een 3D geprint model op de OK? Wie zijn daar allemaal bij betrokken? En welke effect heeft die 3D technologie op het ziekenhuis?

Tijdens de presentatie maken we een rondgang langs de betrokkenen, enkele toepassingen, de MDR wetgeving en een blik op de toekomst. Want de 3D technologie kan bijvoorbeeld ook een bijdrage leveren aan een groenere OK.

Bio
Erik van der Garde is de algemeen directeur van Oceanz 3D Medical Models en al vanaf 2013 actief in de ‘3D printwereld’. Door de jaren heen heeft de focus altijd gelegen op de kwaliteit van de producten en processen. ‘Met de benen’ op de grond, om ook écht waar te maken wat we beloven. Goed luisteren naar iedereen in die betrokken is bij de totstandkoming van het medisch hulpmiddel is daarbij ‘een must’. Van patiënt tot OK-gebruiker.

Erik van der Garde

11:30

N.t.b.

Annemarie Kranenburg

11:45

Groene barometer OK

Kim van Nieuwenhuizen

12:00

Datakwaliteit-duurzaamheid Gs1

Hans Lunenborg

12:15

Overzicht verduurzaming van de OK

Niek Sperna Weiland

12:30

Paneldiscussie

12:45

Pauze

14:00

“Kale waarheid met het Hart, over feedback geven en ontvangen”

Tiny & Tonny

Samenvatting
Wat leuk dat wij 7 maart  tijdens de Kwaliteitsdag een onderdeel mogen verzorgen! Wij zijn Corrie Broks en co en wij “Thealeren”. We brengen theater en leren samen om zaken die aandacht behoeven onder de aandacht te brengen. Deze keer komen Tiny en Tonny bij jullie langs, de kletskousen van elke organisatie.

Tiny en Tonny bespreken de dagelijkse praktijk, daar waar het gaat om samenwerken, feedback en communicatie, en weerstand tegen verandering. We gaan aan de slag met de Kale Waarheid met het Hart: “Hoe zeg ik datgene wat ik echt wil zeggen, zonder eromheen te draaien?”

Jullie blijven veilig op je stoel, wij spelen voor jullie! Geen rollenspellen. Alles wat wij laten zien en horen, dient als handvat ter discussie.

Corrie Broks en co

15:30

Pauze

16:00

Afsluiting (Plenair aan het LVO Congres)

Zorg voor het klimaat - Maurice Middendorp, Meteoroloog RTL/Buienradar

17:00

Borrel