arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Shannon Romy Stegeman

Procesoptimalisatie van de implantaten registratie op de OK

Mijn afstudeeronderzoek gaat over het optimaliseren van de implantaten registratie op de OK. Binnen het Spaarne Gasthuis wordt dit deels op papier en deels digitaal gedaan. Vanuit de werkvloer zijn er geregeld onduidelijkheden over hoe de implantaten registratie precies in zijn werk gaat. Te zien is, na onderzoek, dat er in het proces rondom de registratie en het bestellen van implantaten geregeld fouten worden gemaakt. Dit komt onder andere door de vele wisselingen van collega’s binnen het team, de verschillende soorten implantaten en het gebrek aan inzichtelijkheid van de voorraad. Dit zijn factoren en fouten die voorkomen kunnen worden als het proces geheel digitaal zou kunnen plaatsvinden.

Na het onderzoek op de werkvloer, ben ik in de verschillende digitale systemen gedoken die reeds gebruikt worden op de OK’s. Na interviews te hebben afgenomen bij diverse ziekenhuizen in de regio Noord-Holland heb ik een nota van aanbeveling geschreven om het Veiligheid Volg Systeem van Copernicare te implementeren. Bij dit systeem wordt het implantaat gelabeld met een gele sticker en gescand op elk punt van de route op weg naar de OK; bij binnenkomst na bestellen, bij aankomst op de OK, zodra ze in de kasten worden opgeborgen en bij gebruik.

Door de gele sticker op elk implantaat is het voor de operatieassistent duidelijk wat er gescand dient te worden. Het Veiligheid Volg Systeem herkent namelijk alleen de gele stickers. Na het scannen bij gebruik wordt het implantaat automatisch op een bestellijst gezet. Deze bestellijst wordt elke dag nagekeken en verzonden, zodat de 24 uurs voorraad continue aangevuld blijft. Dit systeem zorgt dus voor een duidelijke zichtbaarheid van de implantaten; ze zijn op elk punt in de route terug te vinden. Door dit systeem in gebruik te nemen creëert het meer duidelijkheid in de registratie, worden implantaten op elk punt van de route richting de OK getrackt en kan met een druk op de knop de voorraad inzichtelijk worden gemaakt.  Hierdoor verwezenlijkt dit systeem de droom van vele operatieassistenten; digitaal overzichtelijk kunnen werken om zo optimale zorg te kunnen blijven leveren.

Shannon Stegeman is 24 jaar, woonachtig in Hoorn en werkzaam als gediplomeerd operatieassistent (sept.’20) in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp en Haarlem. Voordat zij de OK-opleiding is gaan doen, heeft zij haar diploma voor verpleegkundige binnengesleept. Naast haar werk houdt ze van het lezen van een goed boek, haar creativiteit ontplooien en zo nu en dan een klusje in haar pas verbouwde woning doen.

Shannon