arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma

Op deze pagina vindt u het programma.

donderdag 09 mrt

08:30

Registratie en ontvangst

09:00 - 09:15 | Opening

09:00

Openingsfilm

09:05

Openingswoord

Monique de Kort, voorzitter congrescommissie

09:15 - 10:45 | Plenaire sessie 1

09:15

Nieuws vanuit de LVO

Nicole Dreessen, voorzitter LVO

09:30

Kunstmatige intelligentie

Dhr. Patrick Voight, managing Director Clinical Transformation, PwC

10:15

Necrotische weken delen infectie (NWDI)

Dr. Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg / hoofd kinderbrandwondencentrum / projectleider NWDI Kennisproject, Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

Necrotiserende Weke Delen Infecties (NWDI) zijn beter bekend als fasciitis necroticans.  Of – in de volksmond- de vleesetende bacterie. Bij deze ziekte razen er bacteriën over de onderhuidse fascie waarbij deze necrotisch wordt. De patiënt wordt snel heel ziek en het is belangrijk dat hij/zij snel geopereerd wordt om als het necrotische weefsel te verwijderen.

Hiermee ontstaan nogal eens grote wonden. In een rustigere fase, moeten deze wonden weer herstellen. Dit vergt specialistische operaties en een multidisciplinaire aanpak. Operaties zijn veelal huidtransplantaties waarbij gebruik gemaakt kan worden van een tweetal vergrotingstechnieken; de Mesh en de Meek techniek. Maar ook kunnen plastische reconstructieve oplossingen belangrijk zijn.

Wanneer de ziekte vroeg herkend wordt en de patiënt snel geopereerd kan worden, liefst zo huidsparend mogelijk; zijn de uiteindelijk wonden veel kleiner en heeft dit een enorm voordeel op het herstel van de patiënt. Daarom doen wij onderzoek om dit zoveel mogelijk te bewerkstelligen.

A. de Vries

10:45

Pauze

11:15 - 12:45 | Plenaire sessie 2

11:15

Willms tumor en andere maligne kindertumoren

Dr. Marc Wijnen, kinderchirurg, Prinses Maxima Centrum

Bio
Marc Wijnen is kinderchirurg in het Prinses Maxima Centrum.

Samenvatting
Voordracht waarin verschillende kindertumoren worden besproken en waar deze afwijken van volwassen vormen. De gebruikte technieken worden getoond en ook de laatste innovaties op dit gebied.

Marc Wijnen

11:45

Robot chirurgie in de KNO

Robin Plaat, Medisch Hulpverlener, Medisch Centrum Leeuwarden

Samenvatting
De KNO-artsen gebruiken de Da Vincirobot met name voor operaties bij kanker aan de achterzijde van de tong, mond-keelholte en OSAS-operaties, een ingreep bij ernstige slaapapneu. Voordeel van de werkwijze met de robot is dat het operatiegebied veel beter kan worden benaderd dan met ‘klassieke’ operatietechnieken. Bij tumoren achter op de tong hoeft nu geen kaak split meer plaats te vinden. Door de extra bewegingsmogelijkheden die de robotarmen bieden kan de operatie heel nauwkeurig worden uitgevoerd. Dat komt het behandelingsresultaat ten goede. Ook de opnameduur kan aanzienlijk worden bekort en er hoeft geen tracheotomie meer plaats te vinden

Opereren met de Da Vincirobot is een vorm van laparoscopische chirurgie. De KNO-arts kijkt via een camera in de mond-keelholte. De operatie wordt uitgevoerd met precisie-instrumenten De arts bedient de operatie- instrumenten niet rechtstreeks. De arts zit achter een console, kijkt (tien maal vergroot, in 3D) via de camera in het operatiegebied en de Da Vincirobot vertaalt zijn/haar bewegingen met grote precisie in minuscule bewegingen van de operatie-instrumenten.

Robin Plaat
Bio
KNO-arts sinds 2000. Opgeleid in het VUMC.
Sinds 2002 werkzaam in het MCL in Leeuwarden. Eerst als algemeen KNO-arts met als aandachtsgebied de rhinologie en de neusbijholtechirurgie en daarna als hoofd-hals oncoloog.
Eerste operatie met de Da Vinci Robot in 2018.

 

Robin Plaat

Robin Plaat

12:15

De eerste dubbele handtransplantatie in Nederland

Prof. dr. Steven Hovius, staff member, Radboudumc

Bio
Current Position
15-03-2017-present : Part time Staff member at Radboud University Medical Centre Nijmegen

01-01-2017-18-05-2022 : Part time Staff member Xpert Clinics, Hand and Wrist Centre Rotterdam
01.01.1996-01.12.2016 : Professor and Head of the department of Plastic and Reconstructive Surgery and
Hand Surgery at the ErasmusMC University Medical Centre Rotterdam, The
Netherlands
01.01.1987 : Board certified Plastic and Reconstructive Surgery
01.06.1984 : Board certified General Surgery

(Co)Author : 331 international publications (pubmed)
34 chapters in international books and 7 chapters in national books
Promotor : 71 PhD theses
Lectures : >150 international invitations to present lectures

Samenvatting
Uit een artikel in het NTVG van De eerste dubbelzijdige handtransplantatie in Nederland gepubliceerd in 2021.
Steven E.R. Hovius, Anne Sophie Kruit en Dietmar J.O. Ulrich

Hoewel er wereldwijd al meer dan 130 hand-armtransplantaties zijn verricht, is de eerste transplantatie in Nederland pas recentelijk verricht. Deze dubbelzijdige hand-onderarmtransplantatie werd in 2019 uitgevoerd in het Radboudumc. In dit artikel beschrijven wij de voorbereiding, de procedure en de resultaten van deze ingreep na 1 jaar.

Van de toen 44-jarige patiënte waren 5 jaar voor de transplantatie beide onderbenen en handen geamputeerd na een ernstige sepsis met weefselnecrose. De patiënte was goed mobiel met onderbeenprothesen. Het verlies van de handfunctie was echter onvoldoende te verbeteren met prothesen en de patiënte was hierdoor continu geïnvalideerd. Daarom werd na een zorgvuldige en uitgebreide voorbereiding overgegaan tot dubbelzijdige handtransplantatie.

De totale procedure duurde 24 uur en verliep succesvol. Zowel esthetisch als functioneel is goed resultaat behaald, uitgebreide testen en patiënt ervaringen bevestigen dit. De patiënte ervaart de handen als bij haar behorend.

Het succes van een handtransplantatie is afhankelijk van meerdere factoren, zoals patiëntparticipatie en therapietrouw, operatietechniek en ischemietijd. Een succesvol behandelde acute afstotingsreactie lijkt geen invloed op de handfunctie te hebben. In onze casus is vooral de combinatie van psychische kracht van patiënte en therapietrouw ten aanzien van de medicatie en de handtherapie het belangrijkst geweest. De gedegen voorbereiding is essentieel gebleken voor een goede medische behandeling.

Steven Hovius

12:45

Lunch

14:00 - 15:30 | Plenaire sessie 3: Duurzaam klimaat OK(é)?!

14:00

Op weg naar duurzame zorg, zeker ook op de OK

Johan Jonker, programmamanager Duurzaamheid Isala, namens de Groene Zorg Alliantie

14:30

Vergezichten tav implementatie circulaire strategieën in de ok

Prof. Dr. Ir. Gabrielle Tuijthof, professor, Universiteit Twente

Bio
https://people.utwente.nl/g.j.m.tuijthof

Samenvatting
Transitie naar circulaire economie zeker in het medisch domein is ingewikkeld, juist ook omdat veel medische producten disposable zijn vanwege de Medical Device Directive. Ik zal als ontwerpende onderzoeker proberen wat vergezichten te schetsen hoe hier een start in te maken vanuit mijn perspectief. Daarbij zal ik me ook richten op ontwerponderwijs zoals dat gegeven wordt.

Gabrielle Tuijthof

15:00

Eyes Wide Open- een 'verhaal' over kunst en duurzame oogheelkunde

Rebecca Banens, Zelfstandig werkzaam als operatieassistent, spreker en afvalkunstenaar

Bio
Rebecca Banens is als operatieassistent werkzaam in diverse klinieken voor oogheelkunde waar ze wordt ingezet bij operaties aan het oog. o.a. staaroperaties, refractiechirurgie en vitro retinaal chirurgie.
Naast werkzaamheden op de OK is Rebecca Banens sinds september 2020 actief bestuurslid van de projectgroep duurzame oogheelkunde die streeft naar het verduurzamen van alle processen binnen de oogheelkundige praktijk. Ze schreef de best practice duurzame staaroperatie.
In 2012 behaalde zij haar bachelor design aan de Hogeschool van de kunsten te Utrecht. Ze creëert bewustwording in de gezondheidszorg door afval uit operatiekamers om te zetten in kunst. Ze geeft lezingen over duurzaamheid en kunst met afval.

Samenvatting
In de oogheelkunde zijn er in de laatste jaren veranderingen doorgevoerd waardoor de hoeveelheid afval enorm is toegenomen.
Aan bod komen o.a. de impact van de vervuiling in de gezondheidszorg, over toegenomen disposables, de best-practice staaroperatie en de groene Ok. Ik geef tips en tricks hoe je de oogheelkundige praktijk kunt verduurzamen.
Als rode draad door de presentatie heen worden verpakkingsmaterialen en afval uit de oogheelkunde op een kunstzinnige wijze getoond.

www.rebeccabanens.nl   Eyes Wide Open \ I turn Waste into Art

Rebecca Banens

15:30

Koffiepauze

16:00 - 17:00 | Plenaire sessie 4

16:00

Cultuur op de operatiekamer; het belang van de kunst van verzoening

Dr. Robbert Pierik, Chirurg, Isala

Bio
Robert Pierik is chirurg in Isala te Zwolle, was in 2009 beste opleider van het jaar (voor medisch specialisten), en schreef twee romans over de ziekenhuiswereld; Snijgeil en Darrenslacht.

Samenvatting
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het enorme belang van de cultuur op operatiekamers, met name ook in het kader van de patientveiligheid. Recent onderzoek legt hierbij een opmerkelijke relatie naar de wereld van de mensapen, waarbij een sleutelrol voor het begrip verzoening wordt geclaimd.

Robert Pierik

17:00

Borrel

19:00

Feestavond (inclusief diner)

vrijdag 10 mrt

07:30

ALV

08:30

Registratie en ontvangst

09:10

Openingsfilm

09:15 - 10:15 | Plenaire sessie 1

09:15

Operatie Bezieling

Gor Khatchikyan, SEH-arts KNMG

De lezing van Gor Khatchikyan gaat over werken in de zorg anno 2023, staand blijven ondanks personeelstekorten, veerkracht om in een pandemie je rol te pakken en relevant te zijn. Klimaat op het werk is van cruciaal belang, neem je een paraplu mee of bepaal jij het aantal zonuren?

 

09:45

Ontwikkelingen binnen donatie

Marion van der Hoeven, Orgaan Donatie Coördinator LUMC & Regionaal Teamleider regio Leiden, LUMC

Bio
Marion van der Hoeven is sinds oktober 2011 werkzaam als Orgaandonatiecoördinor. Eerst in het Erasmus MC en hierna sinds 2017 werkzaam in het LUMC. Daarnaast is zij Regionaal teamleider voor de donorwerving regio Leiden en is jaren lang projectcoördinator van het Zelfstandig Uitname Team (ZUT) in beide ziekenhuizen geweest. Voor 2011 werkte zij als operatie-assistent in het LUMC in Leiden, bij het transplantatie- en vaatchirurgische team.
Marion is betrokken geweest bij de allereerste pilots van de Zelfstandige uitnameteams (ZUT), in het LUMC in 2008.

Samenvatting
Hoe verloopt een orgaandonatie procedure van begin tot eind. Kan iedereen wel donor zijn en welke vormen van donatie zijn er? Hoe vaak komt donatie voor in Nederland en heeft de donorwet die is ingegaan op 1 juli 2020 al invloed op het aantal donoren in Nederland? Of zijn er nieuwe technieken in ontwikkeling om ervoor te zorgen dat meer organen geschikt zullen zijn voor donatie?

Tijdens de presentatie word je meegenomen in alle facetten van het donatieproces.

Marion van der Hoeven

10:15

Pauze

11:00 - 13:00 | Plenaire sessie 2: Chirurgie

11:00

Whipple

Dr. E.R. Manusama, chirurg, Medisch Centrum Leeuwarden

11:30

Levertransplantatie

Dr. Hassan Eker

12:00

Transgender

Dr. Robert Kanhai, directeur / plastisch en reconstructief chirurg, Medische Kliniek Velsen

13:00

Lunch

14:00 - 15:30 | Plenaire sessie 3: Duurzaamheid Klimaat OK(é)

14:00

Wijze van Communiceren

HR adviseur / Vertrouwenspersoon

14:30

Presentatie Young Professional en uitreiking award: Zorg voor de zorgprofessional

Anne van Es, operatieassistent

14:45

Lagerhuis debat: UITSTROOM OK PERSONEEL

N.t.b.

15:30

Koffiepauze

16:00 - 16:45 | Plenaire sessie 4

16:00

Olympisch kampioen roeien RIO 2016

Maaike Head

16:45

Einde congres