arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma

donderdag 11 mrt

Webinar: Andere tijden- De Groene OK”

Voorzitter: Paul van Beest, anesthesioloog & Henk Folkertsma, operatieassistent, Medisch Centrum Leeuwarden

19:30

Is de toekomst voor de LVO groen of ook een beetje rose?

Nicole Dreessen, voorzitter LVO

Nicole is 35 jaar geleden begonnen aan de opleiding als operatieassistent. En heeft op de operatiekamer in de loop der jaren verschillende rollen mogen verwezenlijken: operatieassistent, specialismeoudste, coördinator, kwaliteitsfunctionaris. Momenteel werkt ze als teamleider OK in het Zuyderland MC Heerlen.

Ze is reeds jaren lid van de LVO en heeft zich daarbij altijd actief ingezet in het teken van het belang van het beroep operatieassistent. En daarnaast het optimaliseren van de kwaliteit van de operatieve zorg en de patiëntveiligheid. Sinds maart 2019 heeft ze de rol van voorzitter van de LVO op zich genomen.

Nicole zal kort de rol van de beroepsorganisatie LVO in het algemeen laten zien en tevens hierbij verwijzen naar het ondersteunen van de Green Deal voor een groene OK.

Nicole Dreessen

Nicole Dreesen

voorzitter LVO

19:45

De menselijke factor ”hoe je als patiënt zaken anders gaat zien”

Coen Feron, anesthesioloog i.o., Maastricht UMC

Zorgverleners zijn ingesteld in het zorgen voor anderen. We hebben voor dit vak gekozen omdat we graag voor anderen klaarstaan, ook in de meest belangrijke momenten in het leven van de patiënt. Waar we vaak minder ervaring mee hebben is zélf ziek worden. Het zorgen voor onszelf. Het accepteren dat ook wij als zorgverleners kwetsbaar zijn, mens zijn.

Nadat Coen zelf met COVID-19 werd opgenomen op zijn eigen IC, ervoer hij de andere kant van de zorg. Zelf patiënt zijn. Ervaringen in zijn revalidatieproces zorgen voor inzichten hoe belangrijk de menselijke factor in de zorg is. Vanuit zijn eigen verhaal zal Coen vertellen wat hij zelf heeft geleerd van het ‘patiënt zijn’ en wat die menselijke factor volgens hem is.”

Coen Feron

Coen Feron

anesthesioloog i.o.

20:00

De COVID19 pandemie in de Nederlandse ziekenhuizen

Tarek Masarwa, anesthesioloog, Maxima Medisch Centrum

Tijdens zijn voordracht zal Tarek Masarwa in gaan op de volgende punten:

  1. Achtergrondinformatie COVID 19 (wat weten we tot nu toe)
  2. Corona statistieken (wereldwijd en Nederland)
  3. Eerste vs tweede golf ( o.a. verschillen in diagnostiek en behandeling)
  4. IC bedden & capaciteit (impact op de reguliere zorg, opschaling)

 

Tarek Masarwa_ Anestesiologie 0004

Tarek Masarwa

anesthesioloog

20:15

Discussie met sprekerspanel

mogelijkheid tot stellen van vragen

20:30

Pauze

20:45

Klimaatverandering op de OK

Sandra Lako, kinderanesthesioloog, Radboud UMC

Sandra Lako is 57 jaar en 30 jaar werkzaam in het Radboudumc als anesthesioloog.

Al jaren verbaast zij zich over de bergen afval die op de operatiekamer worden gegenereerd. Sinds de oprichting van onze werkgroep “de groene OK” is zij een zeer actief lid. Daarnaast was zij vorig jaar betrokken bij de oprichting van een landelijke werkgroep.

Op 11 maart wil zij jullie graag laten zien hoe we kunnen en moeten vergroenen. Aan de hand van voorbeelden laat zij jullie zien hoe we het verschil kunnen maken.

Sandra Lako

Sandra Lako

kinderanesthesioloog

21:00

Afvalreductie medisch afval

Frank Geelen, Manager Product Development , Renewi

Frank Geelen neemt jullie in zijn presentatie mee in de reis die Renewi heeft afgelegd van afval inzamelaar naar waste-to-product bedrijf. Welke factoren spelen een rol en wat is het antwoord van Renewi. Frank gaat specifiek in op de innovaties in de gezondheidszorg (uitgebreid ons project ‘Recycling Specifiek Ziekenhuisafval en kort incontinentierecycling en matrasrecycling).

Frank Geelen werkt nu ruim 30 jaar voor Renewi. Hij heeft diverse rollen vervuld binnen Sales en vanaf 2007 in Sales management.
Momenteel is hij binnen Sales Manager Productontwikkeling voor Renewi Nederland. Als Manager Product Development is hij verantwoordelijk voor:

  1. Sales Support: kenniscentrum op het gebied van afval, producten/diensten en projectengineering
  2. Otkletmanagement/trading van materiaalstromen zoals papier / karton, plastic, metalen, sorteerresiduen, matrassen, etc.
  3. Materials Development: onderzoek naar nieuwe recyclingtechnieken en samenwerkingsverbanden (inclusief start-ups) en nieuwe (recycling) outlets
Frank Geleen

Frank Geelen

Manager Product Development

21:15

Discussie met sprekerspanel

mogelijkheid tot stellen van vragen

21:30

Afsluiting webinar