arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma

donderdag 25 nov

34e LVO Congresdag

08:30

Registratie en koffie

09:00

Opening

09:15

Gevolgen van Covid-19 bij zorgpersoneel/ operatie assistent

Mark van Zuylen, M.D., anesthesioloog i.o., Amsterdam UMC

09:45

Transformatie van de zorg, door de ogen van De Jonge Dokter

Lisa Trommelen, Arts-onderzoeker, Amsterdam UMC

10:15

De nieuwe wereld van de LVO

Nicole Dreessen, voorzitter LVO

10:30

Groene OK

N.t.b.

10:45

Pauze

11:15

Longchirurgie en de nieuwe wereld

Frederike Grimmen, Chirurg- oncoloog, Medisch Centrum Leeuwarden

Samenvatting
In deze presentatie blikken we kort terug naar het verleden om vervolgens te kijken naar wat de huidige technieken zijn binnen de longchirurgie. Van thoracatomie naar VATS naar RATS en uVATS. Wat zijn de nieuwste mogelijkheden en welke obstakels brengen deze met zich mee?

Tenslotte zullen we kijken naar de toekomst; welke innovaties en uitdagingen staan ons te wachten?

Nemen nanobots de longchirurgie over?

 

Biografie
Frederike Grimme is opgeleid in Rijnstate Arnhem en Radboudumc. Sinds 2019 is zij verbonden als long- oncologisch en GE chirurg aan de Heelkunde Friesland Groep. In Medisch Centrum Leeuwarden is de longchirurgie gecentraliseerd voor de provincie.

8-Grimme-Frederike

Frederike Grimmen

Chirurg- oncoloog

11:45

Beeldgestuurde operaties - navigeren naar de toekomst

Harald Groen, biomedical engineer, NKI-AvL

Samenvatting
Beeld-gestuurde operaties maakt het gebruik van preoperatieve beeldvorming tijdens de operatie mogelijk, en heeft de potentie om anatomie om pathologische structuren te lokaliseren, waardoor het aantal irradicale resectie, morbiditeit en operatietijd minder worden. Deze techniek wordt succesvol toegepast bij abdominale operaties en is momenteel beschikbaar als standaard klinische zorg in het AvL. Tijdens deze presentatie ik jullie mee in de ontwikkeling en gebruik en de toekomst van deze techniek op de OK.

 

Biografie 
Harald Groen obtained his PhD – Biomedical Engineer – at the Erasmus MC, Rotterdam on the role of shear stress in atherosclerotic plaque rupture in human carotid arteries, followed by a post-doc period at the nuclear medicine department. Then he moved to the industry for 5 years as an application and sales scientist for micro PET/SPECT/CT systems.
Since 4 years, he’s working in the clinical implementation team on image image-guided surgery at the NKI-AvL, Amsterdam. In collaboration with surgeons, research groups and industrial partners, new imaging modalities and surgical navigation methods for complex procedures are being developed and applied in the OR.

9-Groen-Harald

Harald Groen

12:00

Pump it up - chemopomp bij levermetastasen

Myrtle Krul, arts-onderzoeker afdeling Chirurgie, NKI-AvL

Samenvatting
Chemotherapie direct in de lever via de chemopomp, ookwel Hepatic Arterial Infusion Pump (HAIP) chemotherapie genoemd, is een nieuwe behandeling voor patiënten met kanker in de lever in Nederland. Deze therapie is ontwikkeld in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. Resultaten uit het MSKCC zijn veelbelovend en moeten worden bevestigd met onderzoek in Nederland.

Met een operatie wordt een chemopomp onder de huid geplaatst. Deze wordt verbonden met de arteriële bloedvoorziening van de lever. Na de operatie kan de chemotherapie rechtstreeks in de lever worden gegeven. De chemopomp geeft continu chemotherapie af. Voor patiënten met leveruitzaaiingen van darmkanker en voor patiënten met galwegkanker in de lever wordt onderzocht of de overleving verbetert met chemotherapie via de chemopomp.

Florian Buisman heeft de eerste studie met de chemopomp in Nederland opgezet en is vervolgens zelf in het MSKCC geweest bij de pioniers van de behandeling. Myrtle Krul is coördinerend onderzoeker van het chemopomp onderzoek dat de chemopomp combineert met systemische chemotherapie voor darmkanker patiënten. In onze presentatie zullen wij in gaan op de toepassingen van de chemopomp, de implantatie en de huidige en te verwachten resultaten.

 

Biografie
Na mijn opleiding Geneeskunde in Amsterdam ben ik direct begonnen aan mijn promotie onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek. Vanwege corona wordt dit mijn eerste fysieke presentatie over dit klinische onderzoek! Ik ben heel erg benieuwd naar de technische innovaties in de nieuwe OK wereld en wil daar graag in de toekomst als chirurg aan mee werken.

6-Krul-Myrtle

Myrtle Krul

arts-onderzoeker afdeling Chirurgie

12:15

Heart- in- a -box

Dr. Michiel Erasmus, Cardiothoracaal chirurg, UMC Groningen

12:45

Lunch

13:45

ALV - bestuursverkiezing

14:15

Schouder aan Schouder: nieuwe manieren van opleiden en samenwerken in Amsterdam UMC

Prof. dr. Jaap Bonjer, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, chirurg, Amsterdam UMC & Sophie Rijpkema, MSc, Voorzitter OT personele capaciteit, Amsterdam UMC

Van Straten Young Professional Award

14:45

Permeabiliteit: hoe zit dat met de veiligheid?

Kirsten de Jonge - Okkerse, operatieassistent i.o., Rijnstate

15:00

Procesoptimalisatie van de implantaten registratie op de OK

Shannon Romy Stegeman, operatieasisstent, Spaarne Gasthuis Hoofddorp & Haarlem

Samenvatting
Mijn afstudeeronderzoek gaat over het optimaliseren van de implantaten registratie op de OK. Binnen het Spaarne Gasthuis wordt dit deels op papier en deels digitaal gedaan. Vanuit de werkvloer zijn er geregeld onduidelijkheden over hoe de implantaten registratie precies in zijn werk gaat. Te zien is, na onderzoek, dat er in het proces rondom de registratie en het bestellen van implantaten geregeld fouten worden gemaakt. Dit komt onder andere door de vele wisselingen van collega’s binnen het team, de verschillende soorten implantaten en het gebrek aan inzichtelijkheid van de voorraad. Dit zijn factoren en fouten die voorkomen kunnen worden als het proces geheel digitaal zou kunnen plaatsvinden.

Na het onderzoek op de werkvloer, ben ik in de verschillende digitale systemen gedoken die reeds gebruikt worden op de OK’s. Na interviews te hebben afgenomen bij diverse ziekenhuizen in de regio Noord-Holland heb ik een nota van aanbeveling geschreven om het Veiligheid Volg Systeem van Copernicare te implementeren. Bij dit systeem wordt het implantaat gelabeld met een gele sticker en gescand op elk punt van de route op weg naar de OK; bij binnenkomst na bestellen, bij aankomst op de OK, zodra ze in de kasten worden opgeborgen en bij gebruik.

Door de gele sticker op elk implantaat is het voor de operatieassistent duidelijk wat er gescand dient te worden. Het Veiligheid Volg Systeem herkent namelijk alleen de gele stickers. Na het scannen bij gebruik wordt het implantaat automatisch op een bestellijst gezet. Deze bestellijst wordt elke dag nagekeken en verzonden, zodat de 24 uurs voorraad continue aangevuld blijft. Dit systeem zorgt dus voor een duidelijke zichtbaarheid van de implantaten; ze zijn op elk punt in de route terug te vinden. Door dit systeem in gebruik te nemen creëert het meer duidelijkheid in de registratie, worden implantaten op elk punt van de route richting de OK getrackt en kan met een druk op de knop de voorraad inzichtelijk worden gemaakt.  Hierdoor verwezenlijkt dit systeem de droom van vele operatieassistenten; digitaal overzichtelijk kunnen werken om zo optimale zorg te kunnen blijven leveren.

Biografie
Mijn naam is Shannon Stegeman, 24 jaar, woonachtig in Hoorn en werkzaam als gediplomeerd operatieassistent (sept.’20) in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp en Haarlem. Voordat ik de OK-opleiding ben gaan doen, heb ik mijn diploma voor verpleegkundige binnengesleept. Naast mijn werk houd ik van het lezen van een goed boek, mijn creativiteit ontplooien en zo nu en dan een klusje in mijn pas verbouwde woning doen.

43-Stegeman-Shannon_Romy

Shannon Romy Stegeman

15:15

Het reduceren en recyclen van afval afkomstig van de operatiekamers

Flávia da Silva Felício, operatieassistent/GreenTeam, OLVG

Samenvatting
In de laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan het milieu, duurzaam werken & leven en
aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Aan de hand van de afspraken die zijn gemaakt bij het
klimaatakkoord van Parijs, wil Nederland in 2030 de CO2-uitstoot reduceren naar vijftig procent (ten
opzichte van de uitstoot 1990) en in 2050 moet dit zelfs vijfennegentig procent zijn. De gezondheidszorg
draagt voor 7% bij aan de CO2-uitstoot in Nederland. Ziekenhuizen, als grote milieuvervuilers, kunnen er
niet omheen en zijn de laatste jaren steeds meer op zoek naar duurzame oplossingen. Zo’n twintig tot
dertig procent van het ziekenhuisafval is afkomstig uit de operatiekamers. Een grote deel van dat afval uit
de operatiekamers bestaat uit verpakkingsmaterialen, die als “schone afvalstroom” de afvalbak in gaat.
Afval afkomstig van ziekenhuizen wordt gezien als risicoafval en wordt daarom verbrand. Dat zorgt voor
grote CO2-uitstoot. OLVG produceert op 2 locaties jaarlijks bijna 2 miljoen kilo afval. Dit zorgt voor
ongeveer 1,2 miljoen kilo CO2-uitstoot. Om u een beeld te geven: 1.000 kilo CO2 staat gelijk aan 8 keer
heen en terug van Amsterdam naar Londen vliegen of 6.000 km met een dieselauto rijden.
Met mijn onderzoek wilde ik de mogelijkheden analyseren om afval, afkomstig van de operatiekamers, te
reduceren. Door het reduceren van de hoeveelheid restafval gaat de CO2-uitstoot automatisch omlaag.
De kosten voor het verwerken van ziekenhuisafval dalen. Ook het scheiden en recyclen van afval
afkomstig uit de operatiekamers komt in dit onderzoek naar voren. Door afval te recyclen wordt afval van
de verschillende afvalstromen opnieuw gebruikt om nieuwe producten te maken. Zo wordt het gebruik
van nieuwe grondstoffen beperkt.

 

Biografie
Flávia da Silva Felicío, operatieassistent, is sinds 2015 werkzaam bij OLVG. In 2014 heeft ze haar opleiding HBO-verpleegkunde afgerond bij de Hogeschool van Amsterdam en in 2020 voltooide ze haar opleiding tot operatieassistent aan de Amstel Academie te Amsterdam.

42-da_Silva_Felício-Flávia

Flávia da Silva Felício

15:30

Pauze

16:00

Uitreiking Van Straten Young Professional Award

16:15

Edwin de Wolf: veerkracht

17:00

Borrel