arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Myrtle Krul

Pump it up – chemopomp bij levermetastasen

Chemotherapie direct in de lever via de chemopomp, ookwel Hepatic Arterial Infusion Pump (HAIP) chemotherapie genoemd, is een nieuwe behandeling voor patiënten met kanker in de lever in Nederland. Deze therapie is ontwikkeld in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. Resultaten uit het MSKCC zijn veelbelovend en moeten worden bevestigd met onderzoek in Nederland.

Met een operatie wordt een chemopomp onder de huid geplaatst. Deze wordt verbonden met de arteriële bloedvoorziening van de lever. Na de operatie kan de chemotherapie rechtstreeks in de lever worden gegeven. De chemopomp geeft continu chemotherapie af. Voor patiënten met leveruitzaaiingen van darmkanker en voor patiënten met galwegkanker in de lever wordt onderzocht of de overleving verbetert met chemotherapie via de chemopomp.

Florian Buisman heeft de eerste studie met de chemopomp in Nederland opgezet en is vervolgens zelf in het MSKCC geweest bij de pioniers van de behandeling. Myrtle Krul is coördinerend onderzoeker van het chemopomp onderzoek dat de chemopomp combineert met systemische chemotherapie voor darmkanker patiënten. In onze presentatie zullen wij in gaan op de toepassingen van de chemopomp, de implantatie en de huidige en te verwachten resultaten.

Myrtle Krul is direct naar haar opleiding Geneeskunde in Amsterdam begonnen aan haar promotie onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek. Vanwege corona wordt dit haar eerste fysieke presentatie over dit klinische onderzoek! Ze is heel erg benieuwd naar de technische innovaties in de nieuwe OK wereld en wil daar graag in de toekomst als chirurg aan mee werken.